Dagboek Winchmore E-nest

17 mei 2021
De dertien dikke dotjes zijn alweer 4 weken oud vandaag! Wat vliegt de tijd en wat zijn ze toch ontzettend leuk! Ik moet er niet aan denken dat ze over vier weken al gaan uitvliegen. Hun ontwikkeling gaat zo snel nu. Het zijn echte mini hondjes! Zo leuk! Sinds afgelopen donderdag eten ze Royal Canin startersmousse gemengd met Farmfood puppymelk en dat krijgen ze drie keer per dag. Ze vinden het heerlijk en waren er ook echt aan toe. Deze week wordt de startersmousse vervangen door Carnibest Puppy. Uiteraard komt Joss nog langs met het toetje, maar ook Joss is blij dat ze de pups nu wat minder hoeft te zogen. Dertien mini monstertjes aan je lijf gewapend met vlijmscherpe tandjes en dito nageltjes is niet altijd even prettig. Verder hebben we maar liefst drie nanny's die het geweldig vinden om de pups te poetsen na hun maaltijd. Zowel Lexy, Maisy als Juicy genieten net zo hard mee van het kleine spul. Zo mooi! 
 
Afbeelding invoegen
 
Aanvallen!
 
Afbeelding invoegen
 
Tafelmanieren moeten de pups nog leren.
 
Afbeelding invoegen
 
Lekker snoetje! Lexy, Maisy en Juicy komen ze maar al te graag schoon poetsen!
 
Afbeelding invoegen
 
Het leven is zwaar! Mama Joss met zoonlief mr. Brown
 
Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen
 
10 mei 2021
Vandaag zijn de pups alweer drie weken oud! Inmiddels zijn een aantal pups al boven de 2 kg. Ik weeg ze niet elke dag meer want ze zitten geen minuut stil op de weegschaal. Maar je ziet ze gewoon groeien, dus dat zit wel goed. Het worden meer en meer echte hondjes. Ze gaan steeds meer zien. Je ziet ze soms verwonderd om zich heen kijken. Ze gaan nu ook elkaar ontdekken en spelen en happen voorzichtig naar elkaar. De tandjes en kiesjes zijn door en de oortjes open. Het gaat zo hard nu. En het zijn ook echte Flatcoats want ze delen al lieve, kleine likjes uit, zo schattig! De puppyvisite komt ook op gang. Drukke tijden dus, maar wel erg gezellig! Het is fijn om te merken hoe iedereen er naar uit kijkt.  Afgelopen dinsdag zijn de pups ontwormd en eind deze week zullen we beginnen met de startersmousse. Met Joss gaat het ook goed. Ze neemt al wat meer afstand van de pups. Het is voeden en weg wezen, al houdt ze ze vanuit haar ooghoeken nog wel in de gaten. Al die kleine tandjes en nageltjes zijn natuurlijk geen pretje voor haar. Joss zal blij zijn als de kleintjes straks meer en meer overgaan op vaste voeding.

De stamboomnamen zijn goed gekeurd door de Raad van Beheer. Welke pup welke naam krijgt wordt pas bepaald tijdens het chippen. De roepnaam mag iedereen uiteraard helemaal zelf verzinnen. Dit zijn de stamboomnamen:
 
Voor de mannen: 
- Winchmore Every Man Has His Price
- Winchmore Eat Your Heart Out
- Winchmore Exception to the Rule
- Winchmore Every Jack has his Jill
- Winchmore Easier Said than Done

En voor de dames:
- Winchmore Expect the Unexpected
- Winchmore Eight Days a Week
- Winchmore Eeny Meeny Miny Moe
- Winchmore Ever So Clever
- Winchmore Easy Peasy
- Winchmore Enough is Enough
- Winchmore Easy Come Easy Go
- Winchmore Easy Does it
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 

 
Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen
 
04 mei 2021
Gisteren waren de pups alweer twee weken oud! Wat vliegt de tijd! Inmiddels zijn de oogjes goed open, al zien ze nog niet veel. Dat komt later pas. Ze stappen al goed rond in de werpkist. Geluid produceren kunnen ze ook al heel goed. Blaffen, grommen en krijsen als het ze allemaal niet snel genoeg gaat. Maarja, met 13 pupjes zal je toch echt af en toe op je beurt moeten wachten. Ze laten dan duidelijk horen dat ze het daar eigenlijk niet mee eens zijn. Maar in groepjes drinken is veel rustiger voor zowel de pups als voor mama Joss. Ze heeft nu eenmaal niet genoeg tepels om ze allemaal tegelijk te voeden. De tijd tussen de drinkbeurten door wordt gelukkig al wat ruimer. Kwamen ze de eerste week om de twee uur, de tweede week om de 3 uur en nu komen ze soms al om de 3,5 a 4 uur. Wel zo fijn voor mijn nachtrust wanneer je tenminste een paar uurtjes achter elkaar kunt slapen ;-) Onlangs zijn de beide "oma's" Lilly en Lexy ook op kraamvisite geweest. Die logeren momenteel bij Tjeerd zodat hij niet helemaal hondloos is nu Joss hier is voor haar nest. Lilly liet de pups links liggen en had meer oog voor de knuffels. Lexy daarentegen vond de pups helemaal geweldig! Ze begon meteen druk te poetsen en ging er heerlijk tussen liggen. Ze genoot er echt van. Zo lief! Joss vindt het allemaal prima. Het zijn zulke lieve en gemoedelijke honden. Stiekem vindt ze het wel makkelijk dat anderen haar razend drukke taak eventjes overnemen, en gelijk heeft ze.
 
Afbeelding invoegen
 
Oma Lexy van 10 jaar in haar nopjes met het kleine spul.
 
Afbeelding invoegen
 
Kiekeboe! Teefje regenboog
 
Afbeelding invoegen
 
Reutje lichtgroen
 
Afbeelding invoegen
 
Reutje zwart/wit steekt zijn tong uit
 
Afbeelding invoegen
 
Lekker slapen
 
Afbeelding invoegen
 
Teefje paars
 
Afbeelding invoegen
 
Teefje lichtroze
 
30 april 2021
De puppies en Joss doen het super! De kleintjes zijn 11 dagen oud inmiddels en negen van de dertien pups zijn inmiddels al de 1 kilogram gepasseerd. De overige vier zitten er al dicht in de buurt, dus ook dat zal niet lang meer duren. Bij een aantal pups beginnen de oogjes te kieren. Gisteren en vandaag heb ik bij alle pups de nageltjes geknipt. Altijd een priegelwerkje, die ieniemienie, maar vlijmscherpe nageltjes. Joss is een hele relaxte mama, ze voelt zich goed en is heel ontspannen. Ook Bamse en Juicy mogen inmiddels bij de kleintjes komen kijken. Bamse snuffelt even en merkt weinig actie dus het boeit hem niet zoveel. Juicy daarentegen is heel nieuwsgierig naar de pups. Ze benadert hen heel voorzichtig en vindt het allemaal ontzettend interessant.
 
Afbeelding invoegen
 
Nieuwsgierige Juicy.
 
Afbeelding invoegen
 
Juicy doet een open sollicitatie bij Joss als nanny van de pups.
 
Afbeelding invoegen
 
Joss voedt haar 13 babies in groepjes, wel zo relaxed.
 
Afbeelding invoegen
 
Zo lief!
 
Afbeelding invoegen
 
Slapen en groeien.
 
 
27 april 2021
De pups zijn alweer 1 week oud! De kleintjes doen het super en groeien als kool! De gewichtjes liggen inmiddels tussen de 650 en 855 gram. Het is hard werken voor Joss om 13 hongerige mondjes te voeden, dus ik voer ze sinds een paar dagen 2 a 3 maal daags bij met Farmfood puppymelk. Het is een dagtaak voor zowel mij als Joss want de kleintjes melden zich om de twee uur. De wasmachine draait overuren, maar wat is het weer genieten! De stamboomnamen zijn aangevraagd bij de Raad van Beheer. Het is nog even afwachten of ze allemaal goedgekeurd worden. De pups worden met de dag sterker. Ze proberen al een beetje rechtop op hun pootjes te staan, maar negen van de tien keer rollen ze na een paar wankele stappen om. Zo grappig!
 
Afbeelding invoegen
 
Je ziet ze groeien!
 
Afbeelding invoegen
 
Trotse mama Joss
 
Afbeelding invoegen
 
Relaxte mama!
 
Afbeelding invoegen
 
Aan de melktap!
 
Afbeelding invoegen
 
Uitbuiken!
 
Afbeelding invoegen
 
...en weer slapen.
  
23 april 2021
De puppies van Joss en Darwin zijn afgelopen maandag 19 april geboren! Op mijn verjaardag nog wel! Dertien prachtige cadeautjes. Iets mooiers kun je je niet wensen voor je verjaardag! Joss is in een sneltreinvaart van 5,5 uur bevallen van maar liefst 13 kerngezonde puppies. 5 reutjes en 8 teefjes met prachtige gewichtjes tussen de 335 en 500 gram! Een bevalling volgens het boekje. Joss is een geboren moedertje en zorgt heel goed voor haar kleintjes. Super trots op Joss!
Inmiddels zijn de pups 4 dagen oud en ze doen het allemaal geweldig goed. Ze komen allemaal goed aan en zijn al heel sterk. Je ziet ze gewoon groeien! Het is wel aanpoten, zowel voor Joss als voor mij. Maar het is echt genieten! Alle puppies hebben al een toekomstig baasje.
 
Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen
 
17 april 2021
De laatste loodjes! Vandaag is Joss precies 8 weken drachtig en de laatste week is ingegaan. Ze is ontzettend zwaar. Ik ben zo benieuwd hoeveel pupjes er straks geboren zullen gaan worden. Ondanks haar ontzettend dikke buik is Joss gelukkig nog wel vrolijk. Ze schikt zich er goed in, het is zoals het is. Ze is wel wat sneller buiten adem. Ze loopt nu alleen nog op ons eigen terrein maar zelfs dat is al best zwaar voor haar. Rennen doet ze niet meer, behalve als ze de koekjestrommel hoort, dan is ze er nog als de kippen bij! Vandaag genoot ze heerlijk in de tuin van het mooie weer. Het eten gaat goed zolang het zacht is en in kleine porties. Ze krijgt nu Carnibest Puppy en Renske stoomvlees. Haar temperatuur is nog mooi stabiel, de kleintjes hebben het nog prima naar hun zin daar binnen, gelukkig maar. Af en toe graaft Joss de kleden in de werpkist al overhoop. De nesteldrang waar ik al even last van heb, begint bij haar nu ook op te spelen. Het aftellen is nu echt begonnen!

Afbeelding invoegen
 
Joss 8 weken drachtig.
 
Afbeelding invoegen
 
In de tuin aan het genieten van het voorjaarszonnetje, samen met Juicy.
 
Afbeelding invoegen
 
Een walrusje!
 
Afbeelding invoegen
 
Stralend zwanger!
 
 
Joss aan het spelen met Juicy. Joss geeft duidelijk haar grenzen aan als Juicy iets te onstuimig wordt.

 
13 april 2021
Joss haar babies gaan steeds meer in de weg zitten. Het eten gaat steeds moeizamer. Ze is zeker wel geïnteresseerd in haar eten, maar er is simpelweg weinig plaats meer in haar buik. Ze krijgt nu gestoomd vlees van Renske in verschillende smaken. Dat eet makkelijk weg. Verder krijgt ze allerlei tussendoortjes zoals vanochtend een haring en vanmiddag een kakelvers eitje van onze eigen kippetjes. Dat gaat er allemaal nog goed in gelukkig. 
Vanavond heb ik samen met mijn zoon Finn de werpkist in de woonkamer gezet zodat Joss er aan kan wennen. Ook ben ik begonnen met temperaturen zodat ik weet wat haar normale temperatuur is. Zodra haar temperatuur flink daalt is dat een teken dat de bevalling snel zal gaan beginnen. Spannend!
 
Afbeelding invoegen
 
Ideaal, zo'n handige man in huis!
 
Afbeelding invoegen
 
Joss heeft de werpkist goed gekeurd!
 
 
11 april 2021
Sinds vandaag is Joss definitief hier gekomen ter voorbereiding op de aanstaande bevalling. Ze is al kind aan huis natuurlijk, dus wennen hoeft ze eigenlijk niet. Maar ik wil haar graag goed kunnen observeren in deze laatste spannende periode. Ik schrok er van hoeveel ze gegroeid is in slechts 1 week tijd! Jeetje, wat een buik! Zoonlief Finn kwam net thuis en vond haar ook echt mega! Zo benieuwd naar wat er straks geboren gaat worden! Alle benodigde kraamspulletjes zijn verzameld. Handdoekjes en kleedjes gewassen en alle inkopen zijn gedaan. Voordat Tjeerd naar huis ging hebben we nog gewandeld met alle hondjes. Joss liep rustig op haar gemakje mee. Met al die pups in je buik loop je natuurlijk niet zo hard meer als voorheen. Nog een kleine 2 weken te gaan!
 
Afbeelding invoegen
 
Joss ruim 7 weken drachtig.
 
02 april 2021
Jossje haar buik groeit en groeit! Ze had de afgelopen dagen wel wat last van de warmte. Het wandelen wordt echt al wat zwaarder voor haar. Gelukkig is het sinds vandaag weer wat koeler en heeft ze vandaag gezellig gewandeld en gezwommen met Bamse en de andere dames hier. Verder is de nieuwe werpkist binnen die ik speciaal op maat heb laten maken. Ik wilde graag een grotere werpkist. Joss is best een flinke tante en met een groot nest zou mijn oude werpkist van 140 x 100 toch wat krapjes worden wellicht en ik wil het voor de aanstaande kraamvrouw uiteraard graag zo comfortabel mogelijk maken. De nieuwe werpkist is 150 x 150 cm en heeft een hele mooie puppyren er aan vast. Alle ruimte dus straks voor Joss en haar babies! Nog 3 weekjes te gaan ongeveer!
 
Afbeelding invoegen
 
Joss 6 weken drachtig.
 
Afbeelding invoegen
 
De nieuwe werpkist!
 
27 maart 2021
Joss is vandaag 5 weken drachtig. Haar buikje begint al goed te groeien! Ze krijgt nu drie maal daags te eten en met de wandeling loopt ze al wat rustiger. Zou ze weten wat er zich in haar buikje allemaal afspeelt? Verder voelt ze zich prima. Ze is vrolijk, blinkt als een spiegeltje en ze eet heel goed. Verder ben ik al begonnen met het inkopen van allerlei puppyspulletjes. Vetbedjes, puppybandjes, puppymelk etc. Heerlijk!
   
Afbeelding invoegen
 
Jossje 5 weken drachtig!
 
Afbeelding invoegen
 
Joss lekker in het zonnetje!
  
19 maart 2021
Wat een spannende dag vandaag! Zou Joss drachtig zijn of niet? Ze vertoonde alle kenmerken. Mijn gevoel zei van wel, maar echt hardop durfde ik het nog niet echt uit te spreken. Ook omdat een aantal teven bij andere fokkers leeg waren gebleven. Om 13.30 hadden we de afspraak in Sleeuwijk. Het echo apparaat raakte nog maar net haar buik en en plop, meteen vier vruchtjes in beeld! Joepie! Echt zo bijzonder!! Als alles goed blijft gaan belooft het een flink nest te worden. Spannend! Hieronder een filmpje van de echo.
 

Zo mooi! 
 
Afbeelding invoegen
 
Kijk eens wat er in mijn buikje groeit!

 
07 maart 2021
Vandaag was Joss bij ons op bezoek. Tjeerd vindt haar hongeriger dan normaal. Een goed teken! Verder valt er nog weinig uit af te leiden, daarvoor is het echt nog te vroeg. We moeten echt nog eventjes geduld hebben. Ze voelt zich in ieder geval heel goed en we hebben gezellig gewandeld met alle hondjes en in de tussentijd duimen we flink door! Over twee weekjes de echo! 
 
Afbeelding invoegen
 
Joss nam haar favoriete speeltje mee op de wandeling en heeft hem de hele ronde gedragen.
 
 
20 februari 2021
De afgelopen dagen hebben geheel in het teken gestaan van de progesteronwaarde van Joss. Er zijn heel wat ritjes heen en weer naar Sleeuwijk en naar Eersel gemaakt want het progesterongehalte moest precies de goede waarde zijn. Gisteravond en vanochtend was het eindelijk zover! Omdat we helaas niet naar Engeland mogen reizen is Joss in Eersel geïnsemineerd met het sperma van Darwin. Op Darwin zijn 7e verjaardag nog wel! Hopelijk brengt dat geluk! Het sperma is begin november al met speciaal vervoer deze kant op gekomen omdat de kans om naar Engeland te mogen reizen steeds kleiner werd. Momenteel is het zelfs helemaal niet meer toegestaan is om te reizen door alle strenge corona maatregelen, dus ik was blij dat het ruim op tijd hier was. Het is al die tijd opgeslagen geweest bij minus 196 graden in het Cryolab in Eersel. Wonderbaarlijk dat het allemaal kan. Nu is het flink duimen dat al onze moeite niet voor niets is geweest en dat we straks een mooi nestje Flatcoat puppies mogen verwelkomen. Ik hoop het zo! Op vrijdag 19 maart laten we een echo maken. Spannend!!! 
 
Afbeelding invoegen
 
Joss voor de kliniek in Eersel
 
 
04  februari 2021
Joss is eindelijk loops geworden!